Informatie of bestellingen

T: 06 19538118 (Jack)

E:  info@vishandelklaastolenzn.nl

Het verhaal kibbeling

 

Meer dan de helft van alle kibbeling die over de toonbank gaat verdient die naam niet . De onkunde bij veel verkopers is schrijnend .Kibbeling word te vaak gebruikt als het afvoerputje van de gemiddelde viszaak,zo blijkt uit een test . Waar is de kabeljauw in de kibbeling eigenlijk gebleven?


Voordat hij op pad gaat vermoedt keurmeester Martin Gouda wel dat hij her en der iets zal aantreffen dat de toets der kritiek niet geheel kan doorstaan .op meer dan de helft van de bezochte adressen kan de gekochte kibbeling zo de afvalbak in .een aantal kan er nog net mee door en gelukkig is er ook nog sprake van een beperkt aantal zaken dat gewoon kwaliteit verkoopt .Kwaliteit loont altijd .Je moet niet iets verkopen dat je zelf niet lust.


Martin Gouda:””Het gebrek aan vakmanschap is schrijnend . Dat blijkt al jaren bij de haring , maar nu dus ook bij de kibbeling.


Er is iets heel erg structureel mis in de visbranche.”Overdreven woorden van een man die met bijna 40 jaar ervaring in de vis zijn sporen heeft verdiend?Nee integendeel. wie met Gouda een kijkje neemt ,valt van de ene verbazing in de andere .Is kibbeling op zich een eenvoudig product? Je neemt wat stukjes vis , haalt ze door een beslag en bakt ze in de olie knapperend bruin .Kruiden eroverheen ,eventueel dippen in een sausje en smullen maar.


Was het maar zo eenvoudig. Een goede kibbeling begint met een goed stukje vis . Het beste is kabeljauw . Toch kiezen de meeste visdetaillisten daar niet voor . De reden die zij daarvoor geven luidt in enigszins andere bewoordingen steeds hetzelfde : “kabeljauw is veel te duur geworden “,”er is helemaal geen kabeljauw meer te krijgen “of” kabeljauw word al jaren niet meer als kibbeling verkocht.”


Met alle respect , deze visboeren kletsen gewoon uit hun nek . De waarheid is dat zij niet kiezen voor kwaliteit maar gaan voor het geld .De winstmarges op de goedkopere zwarte of witte pollack , een andere naam voor koolvis zijn gewoon groter . Het opmerkelijke is dat de consument in de winkel of bij de kraam echter altijd de zelfde prijs betaald . Gemiddeld betaalde we voor 100 gram kibbeling van kabeljauw € 1,45 tot € 1,80 tegen €1,40 tot € 1,80 voor de pollack.


Gouda:”verse vis die te lang blijft liggen word eerst zuur door vorming van melkzuurbacterien. Weer een stadium verder vormt zich ammoniak en is de vis dus bedorven ,Het aardige is echter dat bij het goed knapperig doorbakken, zodat het visvocht verdwijnt, en het toevoegen van veel kruiden en een sausje hier weinig van gemerkt word bij het eten.


Kibbeling is dus voor vele de ideale manier om relatief slechte vis die eigenlijk in de afvalbak hoort toch nog aan de man te brengen .Het viel ons dan ook op dat als de aanblik van de verse? vis in de etalage bedenkelijk was de, kibbeling van matige kwaliteit was.


Gelukkig bestaat niet de hele vis branche uit knoeiers of prutsers ,en zijn er ook die wel op een goede manier met hun vak bezig zijn .Waar mooi opgemaakte etalages je uit nodigen om nog meer verleidelijke visproducten te kopen en waar goed en fris uitziende verse vis ligt dat goed verkocht word ,is de kans heel groot dat de kibbeling er ook van goede kwaliteit is.


Een goed portie kibbeling is bij voor keur van kabeljauw en mooi bruin gebakken en niet te zwaar gekruid en sappig en mals zodat de smaak van de vis nog thuis te brengen is.


Vis is een lekker en fantastisch voedingsmiddel dat goed is voor de mens .en de detaillist die het goed doet schept kansen .zoals het er nu echter uitziet bij vele zijn ze bezig met het in gooien van hun eigen ramen ,want de klant die eenmaal na het betalen kennis heeft genomen van de kwaliteit zal zich de volgende keer wel eerst bedenken .